164 ГПИЕ "МИГЕЛ ДЕ СЕРВАНТЕС"

INSTITUTO BILINGÜE DE BACHILLERATO "MIGUEL DE CERVANTES"

Начало Новини Полезни връзки Профил на купувача Контакти

30 години Иcпанcката

Cкъпи възпитаници на Иcпанcката гимназия, уважаеми бивши учители, наcтоящи учители и ученици, родители, приятели, cъмишленици!

През 2021/22 учебнa година чеcтваме 30 години от cъздаването на нашето училище!

Поредица от запомнящи се събития: срещата на випуските, спортните срещи между отбори на бивши и настоящи ученици, вестник "Спомен" и юбилейният концерт, който бе кулминация на тържествата и събра общността на Испанската гимназия

 • Среща на випуските. Проведе се на 24.05.2022 г., един месец преди тържествения концерт. Вълнуваща, пъстра, събрала ученици от всички випуски на гимназията и техни учители. 
 • Вестник "Спомен", бр. 4. От страниците на броя добиваме впечатления за пъстротата на нашия училищен живот, за хубавите моменти, които бивши ученици си припомнят, когато са били в клас. Радва ни топлотата на техните думи и увереността им, че сме оставили следа в живота им и сме допринесли за развитието им като личности. Благодарим на всички, които откликнаха и от страниците на вестника отправиха благопожелания към гимназията. 
 • Спортни срещи между бивши и настоящи възпитаници на гимназията. Срещите се проведоха в периода  5-15.06.2022 година. Всички спортни срещи са изпълнени с емоции. Но по време на тези, които наблюдавахме по повод празника ни, освен за победа, имаше емоция от срещата на стари приятели, на отбори, които преди седем, осем или повече години са побеждавали на градско първенство, емоция от споделени спомени за хубави ученически времена.
 • Концерт "30 години Испанската гимназия". Тържественият концерт-спектакъл се проведе на 24.06.2022 г. в зала 1 на НДК и беше едно от най-запомнящи се събития. Режисьор и постановчик беше Петър Герзилов, възпитаник на гимназията, а автор на сценария госпожа Радостина Койчева, учител по БЕЛ в  гимназията. Участниците - повече от 100 -  бивши и настоящи наши ученици. Много таланти, събрани на едно място. Хора, които професионално са свързали живота си с музика, театър и танц и други, които вдъхновени от Петър, отново бяха в страхотна форма и танцуваха и пееха толкова добре, колкото и професионалистите. Зрителите в залата дълго аплодираха участниците!   

        Запис от тържествения концерт можете да видите в you tube на следния линк:  ТУК 

 

Благодарим за поздравителните адреси, които получихме за нашия празник: Акад. Николай Денков, министър на образованието, д-р Ваня Кастрева, началник на РУО София-град, Йорданка Фандъкова, кмет на София, Мирослав Боршош, зам. кмет на Столична община, Арсени Вълчанов, зам. кмет на район "Оборище", ген.-майор Тодор Дочев, началник на Военна Академия "Г. С. Раковски", Диян Стаматов, Председател на СРСНПБ, директорите на 1 АЕГ, Френската гимназия, 129 ОУ "Антим I".  Поздравителните адреси можете да видитеи прочетете  ТУК

,


Плакатът е cъздаден от Яcна Иванова, учител по изобразително изкуcтво, доcтоен замеcтник на гоcпожа Миланова.

 

ТРАДИЦИИ В ГИМНАЗИЯТА

От създаването си през 1991 година до сега, Испанската гимназия се утвърждава не само като училище, което дава висококачествено образование на възпитаниците си, но и като институция с утвърдени традиции,  които нашите ученици помнят, и в които активно участват още от първите дни на "Султан тепе".

Забележителни традиции на гимназията, които поддържаме и развиваме вече  30 години са:

 • Патронен празник - 23 април. Всяка година честваме празника на гимназията ни на тази дата - денят на книгата и авторското право; денят на Сервантес, нашият патрон. Обявяваме го за неучебен ден и организираме концерт, на който каним настоящи и бивши ученици и родители.
 • Литературен конкурс за ученици от гимназията "Сервантес и рицарите на духа". Жури излъчва победителите в жанровете на конкурса - есе, разказ, стихотворение, напиcани на българcки или иcпанcки език, и връчва наградите на патронния ни празник.
 • Награди за изявени ученици - победители в олимпиади и конкурси. Връчваме ги на 23 април, по случай патронния ни празник.
 • Вечери, посветени на испанския език и Сервантес - "Veladas Cervantinas". Основни участници са учениците от осмите класове, които в навечерието на 23. април, в продължение на една cедмица, представят пред родителите си пиеси, скечове, танци и песни на испански език.
 • Литературни четения на ученическо лично творчество и откъси от произведения на български автори в навечерието на 24. май.
 • Връчване на грамоти за отличили се учители, които са подготвили първенци на национални състезания,  на олимпиадите и на зрелостните изпити.
 • Поднасяне на венец пред паметника на Св. св. Кирил и Методий от зрелостниците на всеки випуск и снимка на випуска пред Народната библиотека.
 • Тържествена церемония за връчване на дипломите на зрелостниците, плакети и награди за отличниците. От 2020 година, с помощта на Училищното настоятелство зрелостниците и класните им ръководители са облечени в тоги.
 • Участие на театралната ни група в Националния конкурс на училищни театри на испански език.
 • Срещи с възпитаници на гимназията, които представят професията си и разказват на учениците за професионалната си реализация и др.