164 ГПИЕ "МИГЕЛ ДЕ СЕРВАНТЕС"

INSTITUTO BILINGÜE DE BACHILLERATO "MIGUEL DE CERVANTES"

Начало Новини Полезни връзки Профил на купувача Контакти

eTwinning в Испанската гимназия

еТwinning през 2022-23 уч. година

DE ESTRELLA A ESTRELLA             

Този проект eTwinning, „От звезда на звезда“,  е роден от необходимостта да се създадe една нова учебна среда, която насърчава обучението в ценности и развитието на комуникационните и дигитални умения на нашите ученици в модул от профилираната подготовка по испански език „Култура и междукултурно общуване“ в 11. клас. Дейностите са насочени към темата за туризма. Участници са ученици и учители от три европейски училища - България, Португалия, Италия, а работният език е езикът на Сервантес. Ние развиваме дейностите на испански език, за да насърчим интегрираното изучаване на съдържание и езици. Това ще ни позволи да придобием нови знания за културното, социално и екологично наследство на всяка страна и в същото време да работим по темите за исторически, литературен, гастрономичен, спортен и селски туризъм. Проектът ще продължи през цялата учебна 2022/2023 година. Работата  се извършва в международни екипи в европейската платформа school-education.ec.europa.eu  Крайни продукти ще бъдат туристически брошури, блог и пощенски картички, свързани с виртуалните пътувания на нашата „туристическа агенция“.

TwinSpace

https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/de-estrella-estrella/twinspace

 

ENTRE LUCES Y SOMBRAS 

Лев Толстой пише в "Анна Каренина": "Цялото разнообразие, цялото очарование, цялата красота на живота са направени от светлина и сянка." Светлината на знанието, науката, добрите намерения, красотата и позитивизма и сенките на душевните кътчета, грижите, суеверията, магията, злото и грозотата, мракобесието. Проектът има за цел да проучи как човешкото същество през цялата си история се е променило чрез избор на светлина или сянка, изследвайки историята, културата, науката и литературата и киното, особено в Испания. Учениците ще научават любопитни факти и ще ги представят на своите съученици. Проектът е в рамките на модула от профилирана подготовка по испански език „Култура и междукултурно общуване“ в 11. клас. Ще отбележим някои значими за проекта дни като Денят на магията, на здравето и други. Партньори по проекта са две училища от Италия, едно от Франция и едно от Испания, работен език – испански.

TwinSpace

https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/entre-luces-y-sombras/twinspace

 

Mikro & Nano   

Микро (символ µ) е префикс от Международната система, който показва една милионна част от числена стойност, идва от гръцката дума μικρός (mikrós) и означава „малък“; от друга страна, Nano (символ n) показва коефициент една милиардна част от числена стойност, от гръцкото νάνος, което означава "джудже". И двата префикса, освен че се използват в науката за стойности на много малки измервания, са част и от нашия ежедневен речник, за да изразят нещо, което се среща в малко количество или е малко (микропроцесор, микровълнова печка, микроскоп, микромахизъм, микроистория, нанопоезия, нанотехнология, наночастици и т.н.). „Същественото е невидимо за окото“, казва Антоан дьо Сент-Екзюпери в „Малкият принц“ и в този проект ние ще работим върху микро и нано в различни области на обучението от хуманитарна, научна и социална гледна точка. Продуктите, които създаваме заедно с партньорите от девет испански, едно италианско, едно португалско и едно тунизийско училища, са речници с префикси Микро и Нано, микроразкази и нанопоеми, постери на тема микро и нано наука.

TwinSpace

https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/mikro-nano/twinspace

 

Viaja con nosotros (3a temporada)

След успеха от предишните сезони на този проект, сега се включваме и ние , заедно с учениците от 11. клас, модул от профилираната подготовка по испански език „Култура и междукултурно обюуване“ в проект „Пътувай с нас из Европа – трети сезон“. Искаме да продължим да пътуваме заедно, за да откриваме различни европейски места, практикувайки всички езикови умения, изследвайки, създавайки съвместно и измисляйки истории. Участници в проекта са четири испански училища, две италиански, едно белгийско, едно чешко и едно френско училища, и, разбира се, 164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, София. Наш съвместен продукт ще бъдат дневници на пътешествениците (нашите ученици), които виртуално ще пътуват по различни маршрути из Европа като „По следите на Сид Кампеадор“, „По пътя на викингите“ и др.

TwinSpace

https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/viaja-con-nosotros-3a-temporada/twinspace

 

ABRAMOS LOS OJOS AL DEPORTE  

Тази година имаме и проект, насочен към знанията в областта на спорта – „Да отворим очите си за спорта“. Целта на проекта е участниците да разсъждават върху ползите от физическата активност в ежедневието си, да научат интересни аспекти за някои спортове (представителни фигури, правила...) и да оценят значението на провеждането на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., както и ценностите на хуманизма, спортната етика и приобщаването. Всеки продукт е свързан с определена дата, например 8. март - представяне на изявени спортистки, които въпреки обстоятелства, дискриминация, проблеми, постигат спортни успехи. Следва Денят на спорта за развитие и мир, 6. април, и кръгови предизвикателства (учениците ще се предизвикат един друг за изпълнение на различни задачи на спортна тематика. Участници в проекта са училища от Испания, Франция, Италия и България.  

TwinSpace

https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/abramos-los-ojos-al-deporte/twinspace