164 ГПИЕ "МИГЕЛ ДЕ СЕРВАНТЕС"

INSTITUTO BILINGÜE DE BACHILLERATO "MIGUEL DE CERVANTES"

Начало Новини Полезни връзки Профил на купувача Контакти

eTwinning в Испанската гимназия

еТwinning през 2021-22 уч. година

LA COLMENA
"La colmena” или “Кошерът“ е роман, чието действие се развива в следвоенния Мадрид, където героите приличат на човешки рояк, а всички вярват, че нещата се случват без причина и за нищо няма лек. Днес преживяваме тревожни екологични промени, пчелите ни изчезват и естественият баланс на Земята може да бъде нарушен, а това не се случва просто така. Вероятно една от причините за настоящата климатична криза е нашият съвременен хипериндивидуализъм, забравили сме това, че всеки от нас е част от „кошера“ . С този проект целим да повишим осведомеността за огромното значение на пчелите, без които нашите екосистеми и човешкото общество като цяло не можем, като ги сравняваме с героите на един изключителен роман, в който ние сме онзи рояк, който лети в търсене на състрадание и облекчение. В проекта нашето училище е единственото чуждестранно, другите пет училища-партньори са испански.
Линк към видео резюмето на проекта https://youtu.be/TgFLLLJzds0
 
 
AMARTE: EL ESPACIO ES PARA TOD@S
"aMarte" („Към Марс“) е мултидисциплинарен проект, създаден за работа с ученици в областите испански език (култура и литература, 11. клас), социолингвистика, физика и химия, биология и геология и включва 240 ученици (2º ESO, 3º PMAR, 4º ESO, 11. и 12. клас), както и 10 учители от училища в България, Украйна и Испания (Витория, Ечебари, Памплона).
Основната цел на „aMarte“ е да формира екипаж от участници, които се научат да ценят приобщаването, многообразието и съвместната работа в екип, като се има предвид, че Европейската космическа агенция (ESA), под мотото „Космосът е за всеки“, стартира приобщаваща кампания за набиране на екипажи, при която хетерогенността е особено ценена.
Петте международни смесени групи (M-A-R-T-E) работиха по различни изследователски дейности, за да разберат какъв е Марс от научна, историческа, художествена и музикална гледна точка и разсъждаваха върху концепцията за приобщаване и разнообразие.
Линк към видео представянето: https://youtu.be/FRizWQ72ub4  
 
 
EXPEDIENTE GAIA 2122 
Този проект се основава на повествователна нишка, вдъхновена от романа на Едуардо Мендоса, „Няма новини от Гурб“, който е в основата на дейностите, представени на учениците:
След безуспешно издирване, няколко години по-късно на Земята търсенето на Гурб се възобновява. Учениците получават тайнствено послание с молба за помощ от Одисей, търсача на Гурб. Тшхната мисия е  да потърсят информация за определени аспекти от живота на Земята и да изпратят доклади на Одисей.
Нашите ученици влизат в ролята на специални агенти, отговарящи на онези въпроси, които смятат за най-важни и представителни за нашето общество (околна среда, равенство между половете и т.н.).
Проектът като вид игра обръща внимнание на онези проблеми, които най-много вълнуват нашите ученици, и насочва критичното им мислене. Те споделят своите идеи и търсят съвместни решения на наболелите проблеми.
Участници в проекта са, освен навето училище, също и училища от Испания, Италия и Франция.
Линк към видео представянето: https://youtu.be/cGGoIM4wO6M 
 
 
SABELOTODOS - CULTURA Y LITERATURA EN JUEGO
Проектът е създаден с цел да разшири познанията на учениците в областта на испанската литература и култура чрез разработване и споделяне на интерактивна образователна игра ( тип "Стани богат"). По този начин , освен търсене на нови знания, учениците и ги затвърждават, а и оставят един игрови материал, който може да бъде използван и в бъдеще. Създадени бяха също интерактивни карти за улесняване на ученето. Участниците в проекта са много различни по географско местоположение, култура и език и възраст (Испания, Италия и Франция). Смятаме, че това е една добра възможност и за насърчаване на по-тесни връзки, за работа в екип по забавен и същевременно полезен начин. Отзивите са отлични и самите ученици смятат, че това е един проект, много полезен за тях.
Линк към видео резюмето: https://youtu.be/VNKWJhhsEQQ