164 ГПИЕ "МИГЕЛ ДЕ СЕРВАНТЕС"

INSTITUTO BILINGÜE DE BACHILLERATO "MIGUEL DE CERVANTES"

Начало Новини Полезни връзки Профил на купувача Контакти

Програма ERASMUS+ в Испанската гимназия

GENIO & INGENIO: EL DESCUBRIMIENTO DE LA IDENTIDAD

 Проектът по програма "Еразъм+" за междуучилищно партньорство  GENIO & INGENIO: EL DESCUBRIMIENTO DE LA IDENTIDAD

Как да открием идентичността си

 Erasmus +: 2020-1-ES01-KA229-082085

e посветен е на личността на Леонардо да Винчи и е свързан с науката и изкуството. Периодът, в който се работи е 2020-2023 година 

За съжаление ни нападна Ковид и още в началото дейностите станаха виртуални. Срещи онлайн – но това не попречи на ентусиастите да се включват. Състояха се виртуални посещения (мобилности) на страните-партньори: Испания (Аликанте), Италия (Джиаре/Катания), Полша (Ржешув) и България (София). Всяка страна ни запозна с обичаите, традициите и културата си.

През двете години на пандемията срещите бяха посветени на европейски учени, допринесли за  развитието на науката и света към по-добро. Специално внимание беше отделено на учените жени. Бяха проведени няколко срещи с писатели и учени, завършили съответните училища в страните-партньори.

Бяха проведени конкурси за снимки и есета на теми:

  • Науката и моята съдба (Las leyes de la naturaleza y mi destino)
  • Възраждането на изкуството (El renacer del arte) – спечелено от български участник.

Спечелилите бяха публикувани в сп. ФАКТ/FACT.

Със спечелилите снимки от четирите страни беше напечатан календар за 2022 г.

Теми, по които имаше презентации он лайн:

  • антропология
  • палеонтология
  • числата на Фибоначи
  • електромобилите
  • традиции и култура
  • българското кисело мляко и мн. др.

Всяка година бяха отбелязвани по подходящ начин: европейският ден на езиците, денят на Земята, денят на околната среда и др.

По време на реалните мобилности в съответните страни, в училищата бяха проведени редица дейности, свързани с конкретни и специфични за всяка страна условия. Бяха посетени знакови места в съответните градове и околности.

България – посещение на музея по антропология с практическа работа със скелети, ботаническата градина с определяне на растения, среща с млад кинорежисьор и дискусия, среща с отбора на специалните олимпийци по баскетбол, посещение на Историческия музей в Панагюрище със златното съкровище, посещение на Пловдив - Европейска столица на културата за 2019 г. и др.

Полша – посещение на селище за художествени занаяти и изработка на керамични съдове, посещение на исторически замъци в околностите на Ржешув и др.

Италия – посещение на обсерваторията в Катания, исторически замъци в околностите на Джиаре и др.

Испания – лабораторна работа в училище, четене на откъси от Дон Кихот на много езици (освен на страните партньори), посещение на останки от исторически град, посещение и практическа работа по геология.