164 ГПИЕ "МИГЕЛ ДЕ СЕРВАНТЕС"

INSTITUTO BILINGÜE DE BACHILLERATO "MIGUEL DE CERVANTES"

Начало Новини Полезни връзки Профил на купувача Контакти

Програма ERASMUS+ в Испанската гимназия

“TWINS” / „БЛИЗНАЦИТЕ“

Среща на учениците и учителите от партньорските училища  30 април -6. май  2019 г.,  София

Срещата в София се проведе от 30 април до 6 май 2019 г. Посрещането на летището ще се запомни с българските носии и домашната погача.

На следващия ден градът ни се разкри в най-добрия си вид – заради поредицата от празници беше тих, чист и ведър. Умело водени от екскурзовода ни, София ни се видя по-красива от всякога и с гордост показахме на испанските ни приятели най-забележителните места.

На 2 май, след официално посрещане, гостите разгледаха гимназията и се запознаха с училищната общност. Разделени на групи, участваха в часовете по Испански, География, Етика и право, Химия и Биология.

При пълна зала, се проведе дебат на тема „Възстановяване на паметниците на културата“. Интересът на публиката се оправда. Участниците, /по един испанец и двама българи в група/ бяха подготвили внимателно своите изказвания и подкрепиха тезите си с конкретни примери.

Следващото занятие бе изпитание за аналитично мислене и артистични заложби. Разделени на 6 групи, участниците получиха по 3 закона. Задачата бе да познаят кой от дадените им закони е от римското право и да го изиграят пред останалите участници.

Проведохме състезание QUIZIZZ на тема „Познаваш ли България?“ В него участваха само испанските ученици, които предварително бяха подготвени от българските им партньори.

Посетихме Рилския манастир, а на следващия ден и Пловдив. По време на обиколката на Стария град българските ученици разказаха на английски за най-значимите обекти. А след обяда, разделени по групи, се втурнахме да изпълним поставените предизвикателства.

Срещата приключи с много нови идеи за съвместни дейности и обещанието, че този добър край на проекта е началото на едно трайно сътрудничество, изградено върху приятелство и доверие.

 

********************************

Среща на учениците и учителите от партньорските училища  8-13.04.2019 г. Ориуела, Испания

От 08 до 15 април 2019 г. посетихме гр. Ориуела, Испания. Срещата съвпадна и с празничната обстановка и традиционните шествия преди Великден.

Бяхме посрещнати много сърдечно.

Всеки ден участниците в проекта имаха за задача да открият отговора на една загадка и така да научат къде ще бъдат на следващия ден.

Имахме среща с представители на кметската управа.

Върнахме се в миналото и самият архитект на катедралата ни помогна да разкрием една от загадките.

В Аликанте посетихме Областния информационен център на Европейската комисия, замъка Санта Барбара, Археологическия музей и красивата крайбрежна улица на града.

Разгледахме Картахена, един от най-древните градове на Испания, възникнал като финикийска колония през VIII век пр.н.е. Имахме чудесната възможност да прекосим с корабче залива, за да посетим крепостта, защитавала града през вековете. Посетихме Историческия музей и запазения римски анфитеатър.

Участвахме в подготовката и самото празнично шествие „Виа Крусис“ на училището, което премина по улиците на града.

Присъствахме, а някои от нас дори и участваха в градското шествие „Виа Крусис“, обявено за международна туристическа атракция през 2010 г..

Групата ни посети тематичния парк „Тера Митика“, където се справи с нова загадка, издържа на височината и бързата скорост на всякакви влакчета, въртележки и водни пързалки, разгледа умалени копия на знакови сгради от Египет, Гърция и Рим и гледа няколко спектакли, посветени на трите цивилизации. Накрая гледахме и цирково преставление, пресъздаващо живота в древността.

снимки от срещата

 

 

********************************

От 27 февруари до 1 март 2019 г. се проведе среща за обмяна на опит и подготовка на дейностите от проекта „Близнаците“ по Програма Еразъм +, КД2.

Наши гости бяха учителите от Колежа в гр. Ориуела /Испания/ Консуело Фуентес и Мигел Тафаля. На срещата си с г-жа Йончева ни подариха пълните съчинения на поета Мигел Ернандес, роден в гр.Ориуела. Партньорите ни присъстваха на родителската среща за предстоящото пътуване по проекта. Разгледаха София заедно с група ученици. По време на срещата се проведе семинар, на който бяхя представени:

  • Колежа от гр. Ориуела;
  • Проекти на 164 ГПИЕ от програмите Комениус и Еразъм+;
  • „Малък училищен вестник“;
  • Клуб „Дебати“.

Присъстваха учители и ученици от Гимназията. Гостува ни и Сесар Аха Мариньо, съветник по образователните въпроси към посолството на Кралство Испания.

 

 

 

********************************

Проект по Програма Еразъм+, КД2, "Партньорства за училищен обмен“

TWINS

„БЛИЗНАЦИТЕ“

Eдногодишният проект, финансиран по Ключова дейност 2 на програма "Еразъм+" за стратегическо партньорство между училища № 2018-1-ES01-KA229-050629_2, стартира през октомври 2018 година.

В проекта участват ученици от 10. клас на 164. ГПИЕ "Мигел де Сервантес" и ученици от Училище „Ораторио фестиво Сан Мигел “, гр. Ориуела, провинция Аликанте, Испания.

Идеята за този проект се роди след двугодишното ни сътрудничество в европейската училищна платформа eTwinning, където  ученици от настоящия 10 б. клас и испанските им приятели създадоха проекта "InterRail: Всички на борда!".

Новият ни проект „БЛИЗНАЦИТЕ“ цели да запознае участниците с културно историческото наследство на нашите земи. Следвайки стъпките на византийския император Юстиниан I Велики, учениците ще имат възможност да изследват миналото, да разкриват загадки, да играят и творят.

Работни езици: испански и английски.

Общуването и съвместните дейности по проекта са базирани на новите технологии и платформата eTwinning.

Проектът предвижда две образователни срещи във всяка една от страните. В състава на гостуващите групи се включват 12 ученици и 2 учители. Подборът на учениците се извършва преди всяко пътуване от комисия и предварително обявена процедура. Основните критерии за подбор са участието в проектните дейности до момента и ангажимента на родителите да приемат в дома си дете от друга страна партньор.

Координатор на проекта: Виктория Крумова

Участващи учители: Рая Данон и Васил Лазаров

Образователни срещи по проекта:

  • април 2019 г., с домакин Училището „Ораторио фестиво Сан Мигел“, гр. Ориуела, Испания
  • април 2019 г., с домакин 164. ГПИЕ "Мигел де Сервантес", гр.София, България