Програма ERASMUS+ в Испанската гимназия

“TWINS” / „БЛИЗНАЦИТЕ“

Среща на учениците и учителите от партньорските училища  8-13.04.2019 г. Ориуела, Испания

 

********************************

От 27 февруари до 1 март 2019 г. се проведе среща за обмяна на опит и подготовка на дейностите от проекта „Близнаците“ по Програма Еразъм +, КД2.

Наши гости бяха учителите от Колежа в гр. Ориуела /Испания/ Консуело Фуентес и Мигел Тафаля. На срещата си с г-жа Йончева ни подариха пълните съчинения на поета Мигел Ернандес, роден в гр.Ориуела. Партньорите ни присъстваха на родителската среща за предстоящото пътуване по проекта. Разгледаха София заедно с група ученици. По време на срещата се проведе семинар, на който бяхя представени:

  • Колежа от гр. Ориуела;
  • Проекти на 164 ГПИЕ от програмите Комениус и Еразъм+;
  • „Малък училищен вестник“;
  • Клуб „Дебати“.

Присъстваха учители и ученици от Гимназията. Гостува ни и Сесар Аха Мариньо, съветник по образователните въпроси към посолството на Кралство Испания.

 

 

 

********************************

Проект по Програма Еразъм+, КД2, "Партньорства за училищен обмен“

TWINS

„БЛИЗНАЦИТЕ“

Eдногодишният проект, финансиран по Ключова дейност 2 на програма "Еразъм+" за стратегическо партньорство между училища № 2018-1-ES01-KA229-050629_2, стартира през октомври 2018 година.

В проекта участват ученици от 10. клас на 164. ГПИЕ "Мигел де Сервантес" и ученици от Училище „Ораторио фестиво Сан Мигел “, гр. Ориуела, провинция Аликанте, Испания.

Идеята за този проект се роди след двугодишното ни сътрудничество в европейската училищна платформа eTwinning, където  ученици от настоящия 10 б. клас и испанските им приятели създадоха проекта "InterRail: Всички на борда!".

Новият ни проект „БЛИЗНАЦИТЕ“ цели да запознае участниците с културно историческото наследство на нашите земи. Следвайки стъпките на византийския император Юстиниан I Велики, учениците ще имат възможност да изследват миналото, да разкриват загадки, да играят и творят.

Работни езици: испански и английски.

Общуването и съвместните дейности по проекта са базирани на новите технологии и платформата eTwinning.

Проектът предвижда две образователни срещи във всяка една от страните. В състава на гостуващите групи се включват 12 ученици и 2 учители. Подборът на учениците се извършва преди всяко пътуване от комисия и предварително обявена процедура. Основните критерии за подбор са участието в проектните дейности до момента и ангажимента на родителите да приемат в дома си дете от друга страна партньор.

Координатор на проекта: Виктория Крумова

Участващи учители: Рая Данон и Васил Лазаров

Образователни срещи по проекта:

  • април 2019 г., с домакин Училището „Ораторио фестиво Сан Мигел“, гр. Ориуела, Испания
  • април 2019 г., с домакин 164. ГПИЕ "Мигел де Сервантес", гр.София, България