164 ГПИЕ "МИГЕЛ ДЕ СЕРВАНТЕС"

INSTITUTO BILINGÜE DE BACHILLERATO "MIGUEL DE CERVANTES"

Начало Новини Полезни връзки Профил на купувача Контакти

Програма ERASMUS+ в Испанската гимназия

OPTIME - Orientados al patrimonio cultural y la inclusión

Проект ОПТИМЕ - оптимална полза от програма ЕРАЗЪМ+ 

Проект: 2018-1-ES01-KA229-050017 

Orientados al patrimonio cultural y la inclusión desde una mirada europea

За повече инфромация какво се прави и какви са целите на проекта, блогът и страницата в туинспейс са на разположение на всички.  

https://twinspace.etwinning.net/72371/ 

https://erasmusoptime.blogspot.com/  

********************************

Еразъм + в действие. Дни на Еразъм

На 11 октомври 2019 година в Театралната зала на училището бе проведен ден на програма Еразъм, по време на който беше представена  мобилността по проект ОПТИМЕ до Виена през септември. Бе забавно и поучително. А ето какво написа за преживяванията на групата ОПТИМЕ една от участничките, Божидара Георгиева от 10ти клас:

Еразъм…

Пътуване, забавление, живот! Да, но и не само.

Новост, запознанства, виенски валс, Дунава, музеи, изкуство, изгубване, bolas de Mozart, история, готвене, 117 метра над земята, “Mirándote”, любов, намиране.

Българската група пристигна рано сутринта в неделя на летището във Виена и бива топло посрещната от гостоприемните австрийци. Денят мина по различен начин за всеки, но нещото, което е общо, е, че всичко е ново, различно и интересно. Запознахме се с Виена и най-забележителните ѝ паметници на културата, хареса ни (май и тя нас).

Понеделник беше едва началото на нашето приключение и както всяко такова беше трудно. Емоциите от срещите със семействата все още ни държаха. Бяхме леко объркани и все още не бяхме свикнали с ‘новото’, което се оказа навсякъде около нас.

 В училище Bernuiligimnasium имаше официално откриване на проекта. Представянето започна с презентации за културното наследство на Виена. След това ни въведоха в училищния си свят. Всичките цветни рисунки и вдъхновяващи текстове по коридорите създаваха усещането, че не си в училище, а на място, където сбъдваш мечтите си. След обиколката, за да включим всичките си сетива и да се доближим до вкуса на Виена, хапнахме  традиционната торта “сахер”. Щастливи  се отправихме към танцовата школа, където се научихме да танцуваме виенски валс или поне се опитахме… А после - в музея Albertina, където, освен че се запознахме с част от изкуството на Австрия, имахме възможността да изпробваме своите умения като художници.  

Вторник сутрин се събрахме пред Museumsquartier. Копнежът ни за изкуство беше задоволен при следващата ни спирка – Museo de bellas artes. Прекарахме само един час в разглеждане на великолепните картини, защото следвахме стриктно програмата и имахме още много неща за вършене.  Следващата точка от плана за деня  бе училището за испанска езда. Това място ни омагьоса всички и ни отнесе назад във времето. След това седнахме на една поляна и любимият ни координатор Маркус ни зарадва с нова мисия. Разделиха ни на интернационални отбори, всеки от които имаше 5 задачи, които включваха танцуване на валс с непознати, пеене, търсене на буквите от името “Моцарт”, снимане и пиене на кафе, като някои от групите си дописаха шеста задача “Изгубете се” и решиха да започнат с нея.

Сряда. Денят Залцбург. Ранно ставане, закуска на крак, нищо, което да ни изненада. Е, поправка, австрийският железопътен транспорт или както ние го нарекохме – АДЖ, ни впечатли много. Настанихме се във влака, където щяхме да прекараме следващите три часа. Когато пристигнахме в ‘града на Моцарт’, веднага усетихме магията, която ни завладя и не ни пусна до края на деня. Крепостта, която посетихме, беше наистина впечатляваща, като най-забележителна беше гледката от върха ѝ, откъдето се вижда целият град.  Посетихме  родната къща на Моцарт. Там видяхме цигулката, на която е изсвирил за първи път едни от най-известните си произведения още като дете. Денят завърши в АДЖ-то, а тези 3 часа път обратно към Виена бяха изпълнени с мноого смях. Денят беше велик – посетихме един великолепен град и създадохме приятелства, без да знаем, че ще се окажат истински.

Денят Четвъртък започна във фоайето на 5-звезден хотел, който се оказа професионална гимназия по мениджмънт, туризъм и гастромония. Разведоха ни из училището, разказаха ни какво представлява обучението и дори ни допуснаха до кухните, където се случва магията на приготвяне на храната. Самите ние имахме възможността да я докоснем – и магията, и храната! Сготвихме типичните за Австрия щрудел, шницел и супа с палачинки и зеленчуци (или поне се опитахме) и хапнахме. И Официалният обяд завърши с речи и раздаване на сертификати на всички участници в проекта. Краят се задаваше, но никой не искаше да го приеме. Никой не го и прие. Отидохме в Пратера. Забавлявахме се дружно и не като за последно, качихме се на 117 метра, за да видим Виена и се влюбихме не само в града. Слушахме “Mirándote” около 117 пъти и сами си направихме предстоящия край труден.

Петък беше денят на закриването на проекта. Презентации на страните участници (българската беше най-впечатляваща) , а после веселие типично по австрийски - виенския вариант на Octoberfest. Облечени в традиционни носии, прически на момичетата … Отидохме на купон! Посред бял ден! Пяхме, без да знаем какво пеем, танцувахме, без да знаем как се танцува, и се забавлявахме искрено  всички заедно! Знаехме, че това е последната ни вечер заедно, затова пренесохме купона на брега на река Дунав. Интернационален купон за сбогом. Незабравимо! Да се забавляваш с хора, които познаваш от шест дни, и да чувстваш, че са ти най-близките приятели… Много повече от просто пътуване.

Събота, 9:00ч., испанците и италианците си тръгват. Никой не е вярвал, че може да бъде толкова трудно. Ние не сме вярвали, че денят ни може да бъде толкова мрачен, защото ги няма южните ни приятели. Не че не можехме да се забавляваме сами, просто беше странно да го правим без Белен, Алберто, Дани, Наталия, Марта, Клаудия...

Неделя, 17:00ч., тръгваме си.

Седем дни във Виена. Научихме много за града и за Австрия. Научихме по нещо и за себе си. Научихме се да бъдем по-отговорни, станахме по-приемащи и се върнахме по-богати отколкото тръгнахме. Благодарим!

********************************

Презентация от представянето на мобилността в Австрия

https://drive.google.com/file/d/1fMnYa8NPJKNhxyPHGVV9rqUSLdSt_1XN/view

********************************

Проектът ОПТИМЕ в действие: ноември 2018 – май 2019 година

ОПТИМЕ работи активно, благодарение на учениците, включени в него. През ноември 2018 г. участниците бяха мотивирани от възможността да работят съвместно с партньори от Испания, Италия и Австрия по тема, изключително интересна, защото е свързана с възможността да се съхрани наследство, значимо за бъдещите поколения. Културните ценности с нематериален характер са предизвикателство за младия дух да преоткрива, осмисля, търси следи от предците и взаимовръзки с гения на човечеството, оставил своя код във времето. Мисията да се съхрани и предаде нетленна ценност, е чест, с която нашите ученици дръзновено се заеха. Преоткриха качества у себе си, които им показаха нови хоризонти за личностно развитие.

Първото предизвикателство бе да напишат есе на тема „Силата на словото”, обвързана с Деня на народните будители. В текстовете им пулсираше критичният  към съвременността дух на младия човек, който иска да съхрани връзка с будителите и да предаде будния дух занапред.Темата на проекта  бе усетена. Да се съхрани културното наследство на Европа, като се работи в международен екип.

 Предизвикателството през месец декември 2018 г. бяха сроковете за съвместно изработване на видеоматериали, включващи авторски интервюта с творци, обвързани с националните традиции в нематериалното културно наследство.

Още по-интересна бе задачата в началото на новата 2019 година – през януари. Да се проследи пътят на маслината през Европа в екипна работа в туинспейса с нашите партньори от Испания, Италия и Австрия.

Февруари 2019 г. мина под знака на Римската цивилизация.Снимки от крепости, съхранени в значими археологически центрове в София, Велико Търново и Хисаря, оживяха на обща европейска карта.

Март 2019 г. ще запомним с вълнуващото посещение в Пойo, във връзка с което участниците сътвориха вълнуващи пътеписи. Откриха удоволствието да споделят наживо труда си, да съпреживяват отново в слово новите срещи със света на миналото и настоящето на Европа. Създадоха се вълнуващи приятелства  и в тях е посоката към бъдещето .

Април бе отдаден на съвместна работа във форумите и направата на обща карта, представяща вълнуващ прочит на темата „Пътят на Сантияго”.

През месец 2019 г. май участниците в проекта изработиха електронна книга, посветена на значими жени, допринесли за обогатяване на културното наследство. В нея оживяват българки, оставили огнен знак на културната карта на Европа. https://en.calameo.com/books/005614530373b88d2c3b0

Снимките са красноречивото свидетелство на труд, който думите  изразяват,но резултатите въздействат приобщаващо.

************************

Публикация за проекта - в. "Учителско дело", бр. 8, 4.03.2019 г.

************************

На 14 ноември 2018 във видео залата на КОЦ към 164 ГПИЕ “М. де Сервантес” пред многобройна публика бе представена първата мобилност по проектът по Еразъм+, “Ориентиране и приобщаване към културното наследство през погледа на един европеец”, накратко ОПТИМЕ.  

Учениците, 7 на брой, които бяха участвали в мобилността до Реджо Калабрия, Италия от 19 до 26 октомври, представиха своето участие и споделиха впечатления, показаха  снимки и видеа и най-подробно обясниха какви дейности са извършени по проекта.  Това, което учениците споделиха, бе на базата на богатия снимков и видео архив, както и на видео дневника, който си водиха през цялото време на пътуването.  

Направено бе и табло, което също илюстрира целия период на пребиваване в Италия.  

Таблото, както и представянето, са част от разпространението на резултатите от работата по проекта.  

 Координатор на проекта:  Ирина Аламанова 

**************************

Уважаеми ученици,

През септември 2018 година започваме

проекта за междуучилищно партньорство на европейската програма "Еразъм+".

“Orientados al patrimonio cultural y la inclusión desde una mirada europea”, накратко OPTIME.

Участници ще са учениците от девети и единадесети клас.

Партньори са средни училища в Реджо Калабрия (Италия), Виена (Австрия) и Пойо, Понтеведра (Испания).

Екип от учители по проекта: Ирина Аламанова  (координатор), Диана Миронова, Венера Найденова, Доротея Миланова, Нина Пешева и Кристиян Георгиев

Темата е ясна от заглавието. В проекта има много задачки за изпълнение и три пътувания със съответните дейности – по едно до Италия (края на октомври 2018), до Понтеведра (март-април 2019) и до Виена (септември-октомври 2019), както и посещение на партньорите в България през април 2020, когато сме домакини. Всяко пътуване е планирано за за 7 ученици, но общият брой на участващите ученици ще е 25.

Учениците от 9. и 11. класове, които желаят да участват в проекта ще се подбират по следните критерии

  1. Мотивационно писмо на испански език (кратко) на тема какво е според вас културно наследство, защо искате да участвате в проекта, с какво смятате, че бихте допринесли в работата, в какви клубове и/ или проекти сте участвали досега в училище и с какво.
  2.  Поет ангажимент от семейството да приеме дете в дома си за една седмица по време на домакинството ни 2020 година

ВАЖНО! Предавайте писмата на учителите от екипа по проекта най-късно до 19.09. включително!

На 20.09. ще проведем среща-събеседване на испански с желаещите. Следете за инфо на таблото до учителската стая в колко часа и къде ще бъде!!

Класирането ще е на база горепосочените условия като се вземе в предвид и участието им (активното) в живота на Гимназията.

21.09. – обявяване на състава на групата.

до 25.09. – обявяване на пътуващите до Италия в първата мобилност.

25.09. -  среща с родителите на всички участници в проекта.

За повече информация търсете координатора или някой от учителите от екипа.