164 ГПИЕ "МИГЕЛ ДЕ СЕРВАНТЕС"

INSTITUTO BILINGÜE DE BACHILLERATO "MIGUEL DE CERVANTES"

Начало Новини Полезни връзки Профил на купувача Контакти

Новини

ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ

16.03.2020

обновена публикация, 22.04.2020

Анкетата, която родителите попълваха:  Анализ на анкетата, разработена от екипа на РУО София-град

 

***************************************************

обновена публикация, 6.04.2020

Уважаеми родители и посетители на училищния сайт,

За дистанционно обучение ни служи платформата Teams на MS Office 365 с наши акаунти, създадени още преди 3 години. Акаунтите използвахме за административни и учебни дейности като: служебна кореспонденция, създаване на онлайн тестове, споделени пространства за екипна работа, попълване на заявления за стипендии, участие в извънкласни дейности и др. Това ни даде възможност, без се суетим за други платформи, без да чакаме акаунтите на МОН или поправянето на временно неработещата платформа на ел. дневник, веднага да започнем работа!

В 164. ГПИЕ планирахме, обмислихме и създадохме необходимата организация за дистанционно онлайн обучение в период от три дни (от 13.03 до 15.03), практически веднага след като Министърът на образованието разпореди учебните занятия да се провеждат от разстояние. Създадохме правила за онлайн обучение и инструкция за работа с Teams. Нека да подчертаем - направихме го преди да се появят обучителните видеоклипове в социалните мрежи и преди МОН да разработи своите идеи и ни информира за тях. На 16.03. запознахме учителите с организацията на работа; помогнахме на всеки да "създаде" класната си стая; проверихме дали "работи" тази стая, дали има качени материали, звук, видео ... Раздадохме служебни лаптопи на тези учители, които нямаха.  На 17.03 направихме онлайн срещи по випуски за 8., 9., 10., 11. и 12. клас - срещи с учениците и техните учители, на всяка от които подробно обяснихме как ще работим и какво очакваме от учениците. На 18.03 започнахме пълноценни учебни занятия - синхронно онлайн обучение.

Имахме две притеснения - първо, дали платформата ще "издържи" едновременното влизане на 740 ученици и 45 учители - след като не сме я използвали за същинско и непрекъснато онлайн обучение и второ - колко време е необходимо всеки от учителите да се обучи и да започне да я използва пълноценно. Имахме притеснения, нямахме време.

Тъй като нямаше как да знем отговорите на тези въпроси и тъй като указанията на министерството на образованието не бяха конкретни и ясни, направихме временно разписание, което обхващаше занимания сутрин и следобед, междучасия по 15 минути, един час обеда почивка, време за самоподготовка, отделихме часове само за консултации и упражнения. Решихме, че за повечето предмети, ще започнем да работим с целите випуски, за да дадем време на учителите едновременно да свикнат работата в Teams и учебният процес да върви.

В периода 18.03 - 3.04 работихме по този начин като се съобразявахме с препоръките на МОН - "без нови знания", "с нови знания", "проектно-базирано обучение", "без поставяне на оценки" "повече упражнения" и др. Учениците и учителите работиха изключително усърдно и пълноценно!

След ежеседмичните обсъждания с всички учители и вземане под внимание на всички аргументи в полза на качествено дистанционно обучение, от 6.04. възстановихме работата си по основното седмично разписание за втория учебен срок.

Благодарим на всички колеги за неуморната работа, екипността, желанието за самоусъвършенстване, взаимопомощта. Благодарим и на нашите ученици за усилията, които полагат и разбирането! 

Специално благодарим на нашия колега, учител по география и икономика, Росен Ралчев, който състави множество указания за работа с всички възможности на Teams и обучи и помогна на всеки от учителите в гимназията!

 

***************************************************

16.03.2020 г.

Уважаеми колеги и ученици,

На служебните ви пощи в Office 365 са изпратени писма с указания за дистанционното обучение, което започваме. Изпратени са

  • Правила за онлайн обучение 
  • Временно разписание
  • Инструкция за работа с приложението Teams

Оповестени са онлайн срещи: на 16 март, в 13.00 часа с всички учители и на 17 март по график с учениците по випуски 

Моля всеки подробно да  се запознае със съдържанието на писмата и прикачените документи и да е на линия в определените часове!

Ръководство на 164. ГПИЕ