164 ГПИЕ "МИГЕЛ ДЕ СЕРВАНТЕС"

INSTITUTO BILINGÜE DE BACHILLERATO "MIGUEL DE CERVANTES"

Начало Новини Полезни връзки Профил на купувача Контакти

Извънкласни дейности

Клуб по математическа лингвистика

Клуб "Математика и математическа лингвистика" - ръководител Николина Арабаджиева, учител по математика

През 2022/23 учебна година  с математическа лингвистика се занимаваха 10 ученици, като от тях трима бяха от десети клас, а останалите – от девети клас. 

Основната цел бе да се развият умения на учениците за решаване на лингвистични задачи и впоследствие учениците да вземат участие в националната олимпиада по математическа лингвистика и евентуално в други състезания, организирани от МОН или от съюза на математиците в България.

В клуба решавахме различни типове задачи - давани през годините в различните кръгове на олимпиадата и задачи от националното състезание по лингвистика. Участниците се запознаваха със спецификата на математическата лингвистика и записване на решението на отделните задачи.

В общинския кръг на олимпиадата се включиха 5 човека, като и петимата се класираха за областен кръг. От тях четирима се явиха на областния кръг, а една ученичка от 10 клас се класира за национален кръг и взе участие в него. 

В националното състезание по лингвистика, което тази година се проведе в София, взеха участие трима ученици от клуба.

Като цяло работата на клуба беше ползотворна за част от участниците, които изградиха много добри умения, представиха се относително успешно на олимпиадата и се породи траен интерес към математическата лингвистика.

*********************

Математическата лингвистика съчетава логика, езикови познания и подходи за анализ на чуждоезиков текст без да се познава съответния език.