164 ГПИЕ "МИГЕЛ ДЕ СЕРВАНТЕС"

INSTITUTO BILINGÜE DE BACHILLERATO "MIGUEL DE CERVANTES"

Начало Новини Полезни връзки Профил на купувача Контакти

Извънкласни дейности

Клуб „Земята - моят дом“

Ръководител Димитър Янакиев, учител по география и икономика

През учебната 2022-2023 г. клубът по география „Земята – моят дом“ стартира своята дейност в училище. Клубът е първият клуб специално по география в гимназията и акцентира върху взаимовръзката между човека и природата, природоползването, опазването на околната среда, природните ресурси и др. 

През учебната 2022-23 Клуб „Земята – моят дом“ посети различни обекти и имаше разнообразна дейност, в които участват ученици от 9. и 10. клас: 

  • Посещение на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)октомври 2022. По време на посещението на НИМХ, учениците се запознаха с уредите, които измерват метеорологичните елементи и как се прави синоптична прогноза.
  • Екскурзия до Благоевград октомври 2022. Чрез еднодневната екскурзия до Благоевград учениците се запознаха с интересния Природонаучен музей в града и отблизо видяха планината Пирин.
  • Посещение на Музея по минералогия към ГГФ в СУ декември 2022. Учениците се запознаха от близо с видовете минерали и скали, които се срещат в България и някои интересни минерали от световната колекция на музея.
  • „Професия пътешественик“ – среща с доц.Димитър Желев декември 2022. В театралната зала ученици от клуба имаха възможност да се срещнат с доц. Димитър Желев и да научат от първа ръка за неговите пътешествия и по-конкретно за последното му пътуване до о-в Борнео и държавата Бруней.
  • Екскурзия до Плевен март 2023. Екскурзията до Плевен беше посветена на Националния празник на България и по време на екскурзията учениците се запознаха с ландшафтите на Дунавската равнина, Искърския пролом и видяха някои природни забележителности като Ритлите, Лакатнишките скали и карстовия район на Карлуково.
  • Екскурзия в Източните Родопи април 2023. По време на двудневната екскурзия в Източните Родопи учениците видяха редица забележителности като Скалните гъби, Перперикон, р.Арда, Златоград, Татул и др.
  • Ден на Европа – 9 май 2023. Учениците от клуба изработена интерактивни плакати за градове от ЕС, с които пътешествахме виртуално.
  • Подпомoгна  явяването на участниците в клуба на олимпиадата по география и икономика през учебната година.

********************

Нов клуб, предназначен предимно за ученици от 9. и 10. клас, който има за цел да покаже практико-приложни аспекти на географията, да провокира осмисляне и осъзнаване на основната ни грижа като обитатели на планетата Земя - да пазим природата й, за да й се радваме по-дълго.