164 ГПИЕ "МИГЕЛ ДЕ СЕРВАНТЕС"

INSTITUTO BILINGÜE DE BACHILLERATO "MIGUEL DE CERVANTES"

Начало Новини Полезни връзки Профил на купувача Контакти

Извънкласни дейности

Клуб „Туриcт от ново поколение“

Ръководител  Роcен Ралчев, учител по география и икономика и предприемачеcтво

Изминалата 2022/23 учебна година беше поредната, в която клуб „Туриcт от ново поколение“ обедини ученици с интереси в сферата на информационните технологии и туризма.

Двадесет и един ученици от Х клас взеха участие в дейностите на клуба, които бяха разделени в две групи: работа на терен и училищни практики.  

В зимните месеци участниците в клуба проведоха няколко срещи, на които учениците първо бяха запознати с основната теория на туризма като отрасъл (същност и видове туризъм, туристически ресурси и услуги). В следващите занятия активно работиха с различни географски информационни системи, резервационни системи и решаване на казуси с претенции от туристи.  

Работата на терен се изразяваше в две практики (пътувания с учебна цел) из Родината:

  • през месец ноември 2022 година  посетихме Западните Родопи (Триградско ждрело, пещерата „Дяволското гърло", с. Широка лъка, Пампорово, Обсерваторията „Рожен", Бачковски манастир и Асеновата крепост).  
  • през месец април 2023 година пък обиколихме Източните Родопи - скалните образувания „Вкаменената сватба" и „Каменните гъби", тракийските светилища „Перперикон" и „Татул", Етнографския ареал в гр. Златоград и монумента „Св. Богородица" в гр. Хасково.  

************************

Цел на клуба е повишаване на географската и историческа култура на учениците, повишаване на националното самочувствие и родилюбиво отношение към културно-историческото ни наследство.

Сред планираните дейности са: използване на географските информационни системи, използване на мобилни приложения и сайтове, свързани с локализиране, планиране и реализиране на туристически пътувания, запознаване с основни и допълнителни туристиически дейности, системи за следене на трафик, заснемане и изработване на рекламно съдържаниe и др.