ЗА ГИМНАЗИЯТА ЗА УЧЕНИЦИТЕ ЗА РОДИТЕЛИТЕ РЕАЛИЗАЦИЯ ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ ТРАДИЦИИ НАСТОЯТЕЛСТВО КОНТАКТИ
Испанската на 20

 

 23. април 2012 - Поздравителни адреси

 

Посолство на Кралство Испания

 

Министерство на образованието на Кралство Испания

 

Отдел по образователните въпроси към посолството на Кралство Испания

 

Институт Сервантес

 

Столична община

 

Регионален инспекторат по образованието 

 

Район Оборище

 

Военна академия "Георги С. Раковски"

 

Университет за национално и световно стопанство

 

Първа Английска гимназия

 

9 Френска Езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин"

 

129 ОУ "Антим Първи" 

 

157 гимназия с преподаване на чужд език "Сесар Вайехо"


Първо СОУ "Пенчо П. Славейков"

 

4 вечерно сменна гимназия "Отец Паисий"

 

21 СОУ "Христо Ботев"

 

Софийски университет "Свети Климент Охридски"

23.04.2012 г. – Тържествен концерт, посветен на 20-годишнината на Испанската гимназия -  ЕДИН ЕМБЛЕМАТИЧЕН  СПЕКТАКЪЛ

 

 

Двадесет и трети април е световният ден на книгата, но това е и емблематична дата за Испанската гимназия – ден на Сервантес, на испанския език, на нашето училище и неговите традиции. Ето защо на 23. април от 18.00 часа в зала 1 на НДК се състоя  тържественият концерт – кулминация на поредица от събития и чествания, посветени на 20-годишнината на Гимназията. Концертът беше подчинен на важни смислови акценти, чрез които Испанската гимназия изрази уважение към основателите на училището, към своя патрон – Мигел де Сервантес, към всички свои възпитаници и разбира се към техните учители.  

 Силно и емоционално бе началото на концерта – с въздействащи вокални и инструментални изпълнения и с латиноамерикански танц ни поздравиха възпитаници от различни випуски – Деян Вачков, Вера Гиргинова, Павел Христовски, Стойко Дуков, Преслав Стоянов и Кристин Стайкова.

Публиката, едва успяла да поеме дъх от тези изпълнения, беше  завладяна от истински музикален водопад от песни и танци - изпълненията на вокалната група на гимназията, танцовата формация „Ритъмът в мен”, балет „Веда джуниор”, „Келтски феникс”, танцовата двойка Николай Стойнов и Вяра Клисурска се редяха едно след друго.

Душите ни докосна монологът, изпълнен от Йоана Томова:.... В сърцата ни пътувай, Дон Кихоте!  /  И  във  кръвта ни – пак оставай жив!/ Пътувай с Росинанта на мечтите и винаги повтаряй си/  чертите чрез Всички нас, погледнали звездите!

Финалната част на концерта беше посветена на българските традиции. Песните, изпълнени от нашите ученици Мария Енчева и гайдарят Емилиян Тодинов и танцовите композиции на Фолклорен ансамбъл „София-6” бяха достоен завършек на това впечатляващо събитие.  

Учениците от 164. ГПИЕ доказаха, че в нашето училище побеждават приятелството, вдъхновението и интелигентността. Доказаха, че там, където има млади души – има радост, песни, танци ... има БЪДЕЩЕ!  

Отзивите са за отлично организиран, смислово и тематично единен и силно въздействащ спектакъл, в който ентусиазмът, усилията и талантът на ученици от минали и настоящи випуски се увенчаха с успех, белязян от нестихващи аплодисменти.  

 Специална благодарност отправяме към всички участници в концерта! Благодарим на учителитe, учениците и родителите, които помагаха в организацията и направиха възможен този празник!  

Благодарим  на авторите  и ръководители на спектакъла госпожа Теодора Маринова и госпожа Росица Йорданова

Снимките от концерта направи Владимир Христовски.  

 

 

 
23. април 2012 г. – В подготовка на концерта

Зад кулисите

Снимките зад кулисите направи Тодор Христов от 12Д клас

 

 

23. април 2012 г. – Репортаж за гимназията ни по БНТ – Канал 1

 В деня на патронния ни празник имахме удоволствието да поздравим  нашите колеги, настоящите и бивши учениците на гимназията ни директно в предаването по БНТ „Денят започва с култура”. Поздрав отправиха госпожа Линдова, Теодора Карагрошева и Николай Крумов от 12 клас – лауреат на националния кръг на олимпиадата по испански език, и двамата участници в театрална група „Amistad”, Александра Младeнова, 10Б клас и Ива Гумнишка, 11Г клас – победителки в конкурса „La ruta Quetzal” през 2011 и 2012 година и Петя Благоева – председател на Клуба на възпитаниците на Испанската гимназия. В краткото ефирно време, което ни отделиха, надяваме се, успяхме да предадем на зрителите на националната телевизия  усещането за нашия специален празник – гимназията ни е на 20 години – млада, силна, утвърдена и желана – благодарение на талантливите ни ученици и техните всеотдайни учители. Празничното настроение допълваха усмихнатите танцьорки от студиото за латиноамерикански танци „Ритъмът е мен” с ръководител Петър Герзилов, a слънчевото време ни зареди с много топлина и енергия, които подсилиха нетърпеливото очакване на кулминацията – предстоящият концерт в зала 1 на НДК.    

    

  

 

 

 6. април 2012 – Концерт на Випуск 2012 г.

 
Концертът по повод изпращането на 12. клас премина под знака на честването на 20 годишнината от основаването на гимназията ни.

 На  6. април залата на Руския културно-информационен център беше препълнена. След тържественото предаване  на училищното знаме и приемането му от знаменосеца и асистентките от 11. клас, след награждаването на първенците в конкурса „Сервантес и човешкия свят”  за литературни творби на български и на испански език, започна програмата на 12. клас. Програма, изцяло подготвена, организирана и изпълнена от този „творчески випуск”.  

Три проекта по „Свят и личност”, обединени от идеята дванадесетокласниците  от Випуск  2012  да организират и представят „своята” част от  традиционния училищен концерт, показаха на практика как може да се работи в екип и в синхрон.

- Проект „Организиране на концерт по повод изпращането на випуск 2012” - подбор на участници, музика, уреждане на зала – Биляна Христова, 12Д и Невена Цачева, 12Б клас.

- Проект “Един ден в Испанската ...” – написване на сценарий, подбор на актьори, репетиции -  Николай Крумов и Теодора Карагрошева, 12Б клас,  Десислава Цветанова, 12А и Лора Динева, 12Д клас.

- Проект „Приказки от „Султан тепе”, 1” - Дамяна Русинова, 12Б  

Присъстващите аплодираха танцьорите от студиото за латиноамерикански танци  „Ритъмът в мен”, ръководено от Пътър Герзилов от 12Д клас,  авторската композиция на пиано на Александър Генов от 12Г клас, песните, танците и актьорските превъплъщения  на учениците от 12А, 12Б и 12В класове. Водещите демонстрираха професионално майсторство и без притеснение импровизираха, когато се налагаше.

 Ето снимки от събитието              Снимките направи Тодор Христов от 12Д клас

 5- 6 април 2012 – Първи национален конкурс за изпълнители на популярна песен на испански език „Abanico”® 
По инициатива на нашата гимназия на 5. и 6. април 2012 г. се състоя Първият национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен на испански език.   Мисията и идеята на конкурса бе да се покаже изкуството като едно могъщо средство за общуване  между хората,чрез изпълненията на деца и младежи,изучаващи испански език  в профилирани гимназии и паралелки, и школи в България.

  Тази идея намери широка обществена подкрепа и конкурсът се проведе със съдействието на Столична община – район „Оборище”,  Отдела по образованието към Посолството на Испания, Институт Сервантес – София, Българско музикално сдружение – Щастливеца, Руски Културно-информационен Център

Като членове на специализираното  жури  бяха поканени и участваха изтъкнати  музикални специалисти и  изпълнители. Участниците бяха разпределени в три възрастови групи – 9 – 12 години, 13 – 15 години и 16 – 20 години за вокални групи и солисти.

    28 март 2012 г. – среща с Вера Киркова, преводач  

Интригуващата среща с Вера Киркова, преподавател по историческа граматика и странознание на Португалия на студентите от специалност португалска филология от СУ „Св. Кл. Охридски” бе едно дългоочакваните събития, посветени на 20 годишнината на гимназията ни.

Театрална зала бе пълна с ученици, привлечени от анонса – тя е преводачът на български език на романите на световноизвестния писател Паулу Коелю. Възпитаничка на испанска паралелка на Френската гимназия, госпожа Киркова завладя аудиторията с разказа си за интересни моменти от работата й като преводач.  Темата на срещата - за предизвикателството и отговорността да бъдеш преводач, за особеностите и тънкостите на художествения превод, предизвика интерес у присъстващите и се разшири  с разказа на госпожа Киркова  в какви комични ситуации може да попадне преводачът и как да ги избегне. 

Ето снимки от срещата 

      

   

    

   

 28 март 2012 г. – Представяне  на клубната дейност  

На 28 март тази година - годината в която честваме 20- годишнината от създаването на нашата гимназия;  клуб „Приятелство” направи представяне на своята дейност. Във фоайето на първия етаж, на изложението: „Клуб „Приятелство” през годините” бяха представени  реализирани от клуба през последните години проекти  като: “Cultura y tradiciones como señas de identidad europea”, e-twinning проетите: “10 x 10 x 10”, “ La ñ nos une”, “Somos así”, “Don’t waste your time playing computer games, try this instead!”, “Доброволци за София” и др. с които се гордеем. Учениците и учителите, които разгледаха изложението се запознаха с част от крайните продукти от тези проекти – брошури, снимки, изработени материали и др.

Клуб приятелство 

   

  23 март 2012 г. - Вестник „Спомен”  

Вторият брой на вестник „Спомен” вече е в ръцете на присъствалите на срещата на випуските. На неговите дванадесет страници можете да откриете откровенията и пожеланията на много приятели на гимназията по случай 20-годишнината ни. Партньори на училището ни, представители на Посолството на Испания в България, бивши и настоящи учители и ученици поздравиха гимназията с нейния празник. Животът в гимназията – разнообразен и пъстър, снимки от по-далечното и по-близкото ни минало, успехите на нашите ученици и участието им в международни проекти – всичко това можете да откриете на страниците на вестника.

 
  
пълно издание на вестника 

 

 23 март 2012 г. – Среща на випуските  

В емоционално и незабравимо събитие се превърна срещата на бившите ученици и техните учители, която точно един месец преди тържествения концерт събра възпитаници от всички випуски на гимназията– от 1994 до 2011 година и випуските с испански език от Френската. Бивши наши колеги – учители работили в гимназията по различно време, също бяха поканени и присъстваха на срещата. В 19.00 часа, когато обикновено си тръгваме, сграда светеше, в коридорите цареше оживление, пред учителската стая имаше необичайно шумно струпване на желаещи да се видят и да поговорят с учителите си. Голяма помощ в организирането на срещата и в разпространението на поканите за концерта и на вестник „Спомен” оказаха учениците от ученическия съвет. Организирани, точни, ентусиазирани и усмихнати, те се разпределиха по етажите на сградата, екипираха се със специални „вестникарски шапки”, отдалеч се забелязваха и привличаха бившите ученици.

Благодарим на всички участници в срещата! Благодарим на ученическия съвет!

 
Вержиния Варджийска, от Випуск 1998, сподели на страницата ни във Фейсбук:
„Много благодаря за страхотната емоция от снощната среща! Всичките ми учители на едно място след 14 години!!! Беше много вълнуващо и много се надявам да имаме и други поводи за срещи (освен 23-ти (април), разбира се)! Честита 20-та годишнина на любимата ми гимназия – мястото, където са минали най-хубавите ми години! :)))”

 

 

 

 

                                       Още снимки от срещата на випуските може да видите тук

  
      

 23 март 2012 г. – проект по Свят и личност  „Искри от миналото”

 По случай 20-годишнината на 164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес” възпитаничките на гимназията София Ненкова и Благовеста Александрова 12Д клас реализираха проект по „Свят и личност”, озаглавен „Искри от миналото”. Той е свързан с историята на улиците, ограждащи сградата на училището и е насочен както към настоящите, така и към бъдещите възпитаници и преподаватели в нашето училище.

 

Презентацията се състоя на 23 март 2012 г. в присъствието на директора, помощник-директорите, преподаватели и ученици от гимназията. На нея беше представен както снимков материал, показващ как е изглеждал районът през  XIX и XX век, така и информация, свързана с наименованията на улиците и разказваща тяхната история.

Всички събрани материали бяха предоставени с любезното съдействие на ОП „Стара София”.  Планира се поставяне на информационно табло в гимназията с подбрани снимки от презентациата и информация за тях, което да остане като постоянна украса в училището

 

14 март 2012 г. – Представление на пиесата „Intrusos” 

Представлението на пиесата „Intrusos” на театрална група „AMISTAD” бе част от инициативите, посветени на годишнината на гимназията ни. В залата на културен дом „Средец”, ученици и учители за пореден път бяха впечатлени от професионализма, ентусиазма и завладяващото присъствие на актьорите от групата. С тази постановка театралната група на гимназията ни се представи на националния фестивал на ученическите театри на испански език, проведен през м.февруари.

 

 

  
  14 март 2012 – Репортаж за театралната група по радио България 

Весела Петрова, журналист в БНР, наша бивша ученичка от випуск 1999, направи репортаж във връзка с годишнината на гимназията ни и представлението на театрална група „AMISTAD”. В интервюто участваха ръководителката на групата Алмудена Лопес и Теодора Карагрошева и Николай Крумов, актьори в театралната група и ученици от 12 Б клас. Репортажът беше публикуван в програмата на Радио България на испански език.

Можете да го намерите на следния линк:http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=3082#http://bnr.bg/sites/es/Culture/Pages/lInstitutoBilingueMigueldeCervantes_14_03_12.aspx

Запис на интервюто може да се чуе в звуковия файл като натиснете "audio"

 

 
  14 март 2012 – Репортаж за третралната група по програма „Хоризонт” на БНР 

Програма „Хоризонт” на Българското на ционално радио също излъчи репортаж, посветен работата на тетралната група, представлението в зала „Средец” и поредицата инициативи, посветени на годишнината на гимназията ни. В интервюто участваха Алмудена Лопес, и актоьорите от трупата Ника Попова от 11 В клас и Мартин Коцев и Теодора Карагрошева от 12 Б клас.

Аудио запис на интервюто можете да чуете ТУК

 

 
 

11 март 2012 – Репортаж във вестник „Телеграф”

 

Медийният интерес към събитията, с които отбелязваме 20-годишнината на гимназията ни се повиши. На първа страница, в кратка статия за предстоящите инициативи на училището ни – концертът и театралната постановка,  вестник „Телеграф” отбелязва: „Учебното заведение, което от години е в челните места на класацията на елитните гимназии в страната празнува две десетилетия от съществуването си”.

 

 
29 февруари 2012 г. – Изложба на декори, плакати, снимки и реквизити на клуб „Млад художник” и театрална група "Amistad"

Клуб "Млад художник" и театрална група "AMISTAD" откриха  изложба на декори, плакати, снимки и реквизит от постановките на училищния театър от създаването му до днес. Изложбата беше подредена от госпожа Доротея Миланова, дългогодишен сценограф на училищната театрална група и автор на плакатите и програмите на нейните постановки.  В продължение на 10 дни фоайето пред учителската стая беше живописен кът, който ни пренасяше назад в годините и ни припомняше историята на училищния театър на испански език – много разнообразен репертоар, много заслужени награди и призови места на националните и европейски фестивали. На откриването на изложбата присъстваха дългогодишните ръководители и основатели на театралната група Юлия Димитрова, учител по испански език и Ваня Аспарухова – помощник-директор по учебната дейност, Алмудена Лопес – настоящ ръководител на групата, бивши ученици на гимназията ни, които са участвали в училищния театър, много настоящи ученици.

  
  
       

От 8 до 10 декември 2011 г в зала "Триадица" се проведе Турнира по волейбол "Купа Сервантес".
Състезанието мина при отлична организация, в него взеха участие 6 езикови гимназии - 1АЕГ, 2 АЕГ, 91 НЕГ, 73 СОУ, НГДЕК и 164 ГПИЕ, а представителните ни отбори се класираха за финалите и заеха второто място и при девойки и при младежи.

През месец декември се проведе турнир по баскетбол "Купа Сервантес". Нашите отбори момчета и момичета спечелиха първите места. Ръководители на отборите са : г-н. Банчев и г-жа. Станчева.

На турнира по баскетбол на ХТМУ за Купата на ректора отбора на момичетата зае първото място.  

Снимки от спортните ни успехи

ПЛАН ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА „20 ГОДИНИ ИСПАНСКА ГИМНАЗИЯ"

2011 - 2012 г.

 

Създадена през 1991 година, за да отговори на многогодишната необходимост от изучаване на испански език и запознаване с културата на испаноезичните страни, 164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес" вече 20 години съдейства за общуването с милиони по света в повече от 20 страни. През годините гимназията се утвърди като едно от водещите училища в София и в страната. Успешната реализация на завършилите дава основание да се гордеем с добре свършената работа и да се стремим към още по-високи постижения. Постигнатите високи резултати в учебния процес, на състезания, олимпиади и държавни зрелостни изпити са доказателство за целенасочената и задълбочена работа на учителите и учениците в гимназията. Изграденият през годините авторитет на гимназията ни дава основание да отбележим достойно годишнината й.

По повод 20-годишнината ние си поставяме за цел да покажем пред себе си и пред обществеността не само академичните си постижения, но и творческите възможности на нашите ученици. Съвместно с бивши и настоящи учители, ученици, партньори и приятели на училището през учебната 2011 - 2012 година  да направим така, че празникът да се почувства от всеки. Целта ни е чрез конкурси, състезания, изложби, литературни четения да провокираме изявата на многостранните възможности, които имаме, и да покажем, че в Испанската гимназия  не само се овладяват успешно основите на науката, но и се развива творческият потенциал на младите хора.

 Водени от девиза за годишнината на гимназията „ТРУД, ТВОРЧЕСТВО, УСПЕХ!", призоваваме бившите и бъдещите ученици, родители  и учители на Испанската: „ ХАЙДЕ С НАС!"

 

Основните дейности, включени в календарния план, са показателни за желанието ни да отбележим достойно годишнината.

 

 

 

дейности

срок

1.

Обявяване на началото на годишнината с изписване на девиза и призива: транспарант, сайт, северен вход на сградата, др.

Септември - октомври

2011 г.

2.

Литературни четения на испански език

Октомври 2011 г.

3.

Плануване и реализация на проектите по свят и личност, свързани с годишнината:

  • Фотоконкурс на тема „ Усмивки от старите ленти (и от днес)" ноември - март.
  • Турнири по волейбол и баскетбол на Испанската гимназия , декември, февруари
  • Изработване на календар за 2012. година със снимки от дейности на училището, декември
  • Подготовка и изработване на почетната книга на гимназията, януари
  • История на улиците около училищната сграда, април
  • Превод на актуализираните текстове от сайта на гимназията на испански и английски език, ноември-април

 

Октомври 2011 г.-

април 2012 г.

4.

Подготовка и издаване на вестник „Спомен 2"

 

ноември 2011 г. -

март 2012 г.

5.

Провеждане на традиционния конкурс „Сервантес и човешкият свят"  за поезия и проза на български и на испански език

 

ноември 2011 г.-

 април 2012 г.

6.

Провеждане на конкурс за снимки от училищния живот през годините и от извънкласните дейности и празниците

ноември 2011 г.-

 февруари 2012 г.

7.

Среща разговор с преводач на литературни творби от португалски език

 

януари 2012 г.

8.

Изложба на снимки от дейността на клуб „Приятелство" през годините

януари 2012 г.

9.

Месец на клубната дейност

февруари 2012 г.

10.

Изложба на плакати и декори на театралната група

февруари 2012 г.

11.

Среща на випуските

23. март 2012 г.

12.

Обиколка на София по местата, свързани с  българо-испанското партньорство

март 2012 г.

13.

Национален фестивал на испаноезичната песен

6 -7 април 2012 г.

14.

Тържествен концерт на гимназията

23 април 2012 г.

15.

Литературни четения на произведения на бивши и настоящи ученици (и учители)

май 2012 г.

 

Комисия по честването:

Драгомира Линдова

Иванка Аспарухова

Екатерина Иванова

Теодора Маринова

Ирина Аламанова

Елинка Щерионова

Лили Самуркова

Доротея Миланова

Росица Йорданова

Зорница Йончева

Юлия Димитрова


ДЪРЖАВНИ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИСайтът е създаден от Стефан Димитров